Oldal teteje

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
.

Vikár Béla Zeneiskola

Facebook

Barcsi Alapfokú Művészeti Iskola Vikár Béla Művészeti Iskolája

Logók

palyazat logo

palyazati logok2

Városunk

 

dátum ikon 2015. június 16. –2015. június 20.
hely ikon Barcs

Idei évben is a szülők és tanítványaink között felmerült az igény a nagy hagyományokkal működő tábor szervezésére.
Tábor célja volt a tehetséges fiatalok tanórán, kötelező foglalkozáson túli művészeti fejlesztése napközis rendszerű táboroztatás kertén belül.
Iskolánkban jogviszonnyal rendelkező klasszikus zene és grafika tagozaton tanulók közül: 10 grafika tanszakos és 20 klasszikus zene szakos növendék vett részt programunkban.
Az érintett gyerekek kora általános iskola 3. osztályától a gimnázium 4. évfolyamáig terjedt. (művészeti iskola 1-10. évfolyam)


Táborunk lehetőséget biztosított a város különböző iskoláiból, felső tagozatos illetve középiskolás diákoknak, akik több éve járnak az alapfokú művészeti iskolába, rendelkeznek az alapismeretekkel, inspiráló hatással vannak egymásra, hogy jobban megismerjék egymás munkáit, értékeiket.
A beválogatásnál a következő szempontokat vettük figyelembe:
Az általános intellektuális képességek (lényeglátás, problémamegoldás, emlékezet, figyelem, kreativitás) színvonala, és különböző speciális területeken nyújtott teljesítmények, versenyeken helyezést, díjazást elérő tanulókat részesítettünk előnyben.
Az öt nap célja volt a nagy hagyománnyal működő zenei és képzőművészeti alkotótábor újjászervezése, a különböző képzőművészeti technikák megismertetése, munkafolyamatok kipróbálása, kamaracsoportok létesítése, közös muzsikálás megszerettetése, koncert, kiállítás látogatás által a művészetek befogadására nevelés. Intézményünkből 5 pedagógus vett részt a projekt megvalósításában, két tanszak képviseltette magát.

Mivel hangszer állományunk, grafikai kellékeink elhasználódott állapotba kerültek, beszerzésük új technikákhoz való fejlesztésük szükségessé vált. Ezért a pályázati támogatásból sikerült beszerezni ezen eszközök egy részét, melyet táborunk résztvevői aktívan használtak.
Lehetőséget adtunk egy-egy önként választott résztéma elmélyült tanulmányozására, gyakorlására. Késztettük a tanulókat önálló produktumok megvalósítására.
A program kamarazenei foglalkozások és grafikai kiscsoportos tevékenységeken keresztül, az esztétikai érzékenység – nyitottság, igényesség, fogékonyság – alakítása mellett, a zene megszólaltatásához szükséges hangszeres és képzőművészeti készségek megszerzésére, tudatosítására lehetőséget biztosított. A grafika tanszakosaink egyedi alkotásoktól a sokszorosítással is bővítették tudásukat.
Tehetséggondozó táborunk zárásaként a program alatt elkészült alkotásokat kiállítás formájában mutattuk be térségünk művészet iránt érdeklődőinek. Zenészeink az elkészült műveket (egyéni produkciók és kamarazenei művek) koncertszerűen mutatták be a Móricz Zsigmond Művelődési Központ és Dráva Közérdekű Muzeális Kiállítóhely (mint partner intézmény) előadó termében. Ezáltal hozzájárultunk városunk és térsége kulturális életéhez.
Mindez a Nemzeti Tehetség Program, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Támogatáskezelő és az OFI támogatásával jöhetett létre.

drávamenti tábor 2015

További képek itt:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.707305069398031.1073741828.704088976386307&type=3